Przejdź do treści
Metoda palenia "od góry"

Metoda palenia od góry

Palę w piecu tą metodą 8 lat. Dzięki temu nie kopcę, dopalając spaliny. Dym to kaloryczna część paliwa. Palenie od góry popiera Krajowa Izba Kominiarzy. Ministerstwo Środowiska po raz pierwszy zaleciło ją w poradniku "Czyste ciepło w moim domu ze spalania paliw stałych" (2017 r.).

Na czym to polega?

Węglowy wsad rozpala się drewnianymi szczapami i kulkami papieru "od góry". Zostawiamy dolne drzwiczki lekko otwarte, wywołując ciąg powietrza. Powietrze przedostaje się spod rusztu ku górze. Żar schodzi ku dołowi - z równą łatwością, jak w paleniu "od dołu" i wędruje ku górze. Dym, wydostający się z warstwy zimnego jeszcze opału, przechodzi przez żar i ulega całkowitemu spaleniu. Do komina lecą niemal przezroczyste spaliny.  

Gdy węgiel rozżarzy się na górze, przymyka się dolne drzwiczki, zostawiając ich szczeliny wentylacyjne otwarte. Jeśli piec nie ma szczelin w drzwiczkach, należy zmniejszyć dopływ powietrza od dołu. Drzwiczki powinny być uchylone na 1–2mm i zabezpieczone przed zatrzaśnięciem. Potem zamykamy dopływ powietrza przez górne drzwiczki.

Mariola Marecka Chudak

Czas i autor dodaniaCzas i autor ostatniej zmiany


R... K...


R... K...