Przejdź do treści
Potrawa konkursowa Plyndze ze śmietaną miodem i żurawiną

Podczas niedzielnego półfinału Wielkopolskiej ,,Bitwy Regionów’’, Koło Gospodyń Wiejskich - Kobiety Dąbrówki zdobyło wyróżnienie. Przedmiotem zmagań było przygotowanie potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego charakterystycznego dla regionu działania koła gospodyń wiejskich.

Konkurs odbył się 18 sierpnia 2024 w Wilkowicach podczas XXII Międzynarodowego Festiwalu Starych Ciągników i Maszyn Rolniczych imienia Jerzego Samelczaka. Komisja ze smakiem skosztowała placki ziemniaczane (plyndze)  z dodatkami: śmietaną, miodem z lokalnej pasieki i żurawiną wykonane przez reprezentantki Dąbrówki. Cieszyła ich także znajomość lokalnej historii i wiedzy o Dąbrówce. Ponadto uczestnicy festiwalu mogli spróbować pysznych pierogów przygotowanych przez Koło Gospodyń. Konkurencja była wyjątkowo silna, dlatego tym bardziej cieszy tak duży sukces.

Wyróżnienie w półfinale wojewódzkim ,,Bitwy Regionów” to dla Koła Gospodyń Wiejskich - Kobiety Dąbrówki nie tylko ciekawe doświadczenie, ale także motywacja do dalszego kultywowania i promowania naszych kulinarnych tradycji. 

Gratulujemy !

KGW Kobiety Dąbrówki
ocenianie potraw
namiot gminyy
Czas i autor dodaniaCzas i autor ostatniej zmiany


Zuzanna Kaczmarek


Zuzanna Kaczmarek